Zupa grzybowa z serkiem topionym

4.33 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedyś znajoma podpowiedziała mi żebym do zup które zabielam śmietaną ,spróbowała dać też serek topiony.Tym razem wypróbowałam i dodałam serek topiony do zupy grzybowej.Wyszła smaczna!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby świeże u mnie mieszane ok.1kg
    10 średnich ziemniaków
    2 l wody lub wywaru mięsnego lub warzywnego
    100 gram kaszy jaglanej
    2 serki topione
    200 gram śmietany 18%
    uniwersalna przyprawa warzywna, sól ,pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody zimnej lub wywaru wsypuję obrane i umyte kawałki grzybów ,dodaje sól i uniwersalną przyprawę warzywną i gotuje do miękkości grzybów. Następnie wsypuję woreczek kaszy jaglanej i gotuje około 5minut. Po czym dodaje serki topione i śmietanę. Po 10 minutach doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki gotuje pokrojone na pół w osobnym garnku. Odcedzam, nakładam na talerz i zalewam gorącą zupą.

Porady

Do zupy można dodać marchew,seler ,warzywa jakie kto lubi.Mozna posypać koperkiem czy natką pietruszki.Zupę można przygotować też z grzybów mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować