Kapusta panierowana

5 (178 ocen)

Taką kapustę robię jako dodatek do obiadu. Może być również samodzielnym daniem, podana z sosem koperkowym, pomidorowym lub na szybko z ketchupem.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    2 jajka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka posiekanego kopru
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka majeranku
    pieprz
    sól
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta panierowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować, wkładając do garnka głąbem do dołu. Zlać wodę i wystudzić.
  • 2. Chłodną kapustę przekroić na pół dokładnie przez środek głąba. Każdą połówkę podzielić na cztery ( lub więcej) części tak, żeby w każdej części był głąb.
  • 3. Jajka roztrzepać z mąką i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Zanurzyć każdą część w mieszaninie, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • 4. Jeśli kapusta słabo się odgotowała i nie będzie miękka to przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i zapiec kilka minut w piekarniku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować