Kapuśniak z młodej kapusty z kalarepą i ziemniakami

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Bardzo prosta do przygotowania. Pyszna i bardzo sycąca. Moi najniżsi bardzo ją lubią.

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • ok. 300g-350g młodej kapusty,
    • 2 młode kalarepy (ok 150-200g),
    • 3-4 młode ziemniaki (ok. 200g),
    • 1 cebula,
    • 3-4 małe kiełbaski,
    • 600ml-700 ml bulionu (nalepiaj rosół z wcześniejszego obiadu),
    • ½ pęczka koperku,
    • ok. 100 ml mleka,
    • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego,
    • sól, pieprz, pieprz cayenne,
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty z kalarepą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy. Kiełbaski kroimy w plasterki. Kalarepę i ziemniaki kroimy w kostkę.
    W garnku z grubszym dnem podgrzewamy smalec lub masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy kalarepę i ziemniaki, chwilę razem podsmażamy.
    Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Zabielamy mlekiem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku i dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować