Do przygotowania tej zupy potrzebujemy tak naprawdę niewiele. Prosta i niezwykle smaczna zupa z młodej kapusty na wędzonych kościach dzięki której zupa bardzo zyskuje na smaku.
40 min
Dla 5 osób
Składniki:
pół główki średniej młodej kapusty ok 400 gramów
ok. 200 gramów marchewki
ok. 70 gramów pora (biała część)
250 gramów ziemniaków
kostka wędzona moja miała 200 gramów
2 łyżki posiekanego koperku
50 ml. słodkiej śmietanki
3-4 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól
pieprz
wegeta
lubczyk
ok 1,5 litra wody
Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kość wędzoną zalewamy zimną wodą dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy około 15-20 minut na małym ogniu. Następnie kostkę wyciągamy.
2.Do wywaru dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, ziemniaki oraz por pokrojony na pół plasterki.
Gotujemy aż warzywa nieco zmiękną również na niedużym ogniu, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę.
3.Całość gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Do słodkiej śmietanki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Mieszankę wlać do zupy doprowadzić do wrzenia i wyłączyć płomień.
Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Komentarze