Kapuśniak z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Do przygotowania tej zupy potrzebujemy tak naprawdę niewiele. Prosta i niezwykle smaczna zupa z młodej kapusty na wędzonych kościach dzięki której zupa bardzo zyskuje na smaku.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • pół główki średniej młodej kapusty ok 400 gramów
    ok. 200 gramów marchewki
    ok. 70 gramów pora (biała część)
    250 gramów ziemniaków
    kostka wędzona moja miała 200 gramów
    2 łyżki posiekanego koperku
    50 ml. słodkiej śmietanki
    3-4 kulki ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    sól
    pieprz
    wegeta
    lubczyk
    ok 1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość wędzoną zalewamy zimną wodą dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy około 15-20 minut na małym ogniu. Następnie kostkę wyciągamy.
  • 2. Do wywaru dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, ziemniaki oraz por pokrojony na pół plasterki.
    Gotujemy aż warzywa nieco zmiękną również na niedużym ogniu, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę.
  • 3. Całość gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    Do słodkiej śmietanki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
    Mieszankę wlać do zupy doprowadzić do wrzenia i wyłączyć płomień.
    Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować