Kapuśniak

0 (0 ocen)

Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa.

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonek
    2 marchewki
    2 cebule
    1 pietruszka
    2-3 ziemniaki
    20 dag wędzonego boczku
    10-20 dag kiełbasy
    kminek, majeranek - do smaku ( po ok pół łyżeczki)
    sól, pieprz do smaku,
    2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    2-3 litry wywaru ( może być warzywny)
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek smażymy na wolnym ogniu. Gdy powstaną skwarki dodajemy je do bulionu. Na pozostałym tłuszczu ( wytopionym z boczku) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbasę. Dodajemy do zupy. Dodajemy majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.
  • 2. Obieramy, myjemy i kroimy warzywa. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż lekko zmiękną.
  • 3. W celu uzyskania kwaśnego kapuśniaczka dodajemy do gotującej się zupy nieopłukaną kapustę kiszoną. Gotujemy na wolnym ogniu.
  • 4. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Smacznego:)

Porady

Aby uzyskać gęsty kapuśniak przygotowujemy go na ok 2 litrach bulionu, rzadszy na ok 3 litrach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować