Kapuśniak

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna i pożywna zupa w sam raz na chłodne wieczory.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5l wody
    1 kość wędzona (ok30-40dag)
    1 żeberko (ok.30dag)
    40dag wędzonego podgardla
    500g kiszonej kapusty
    4 marchewki
    3-4 ziemniaki
    3-4 gałązki selera
    1 por
    2 pietruszki
    sól, pieprz, maggi
    1 czubata łyżka masła
    1 mała cebulka
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wraz z kośćmi, podgardlem i warzywami (nać selera, pietruszka, 2 marchewki, por) wstawić na ogień. Gotować na wolnym ogniu ok. 1h.
    Po tym czasie doprawić bulion do smaku solą i pieprzem. Dla tych mniej eko można pokusić się o dodanie kostki rosołowej. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 2 starte na dużych oczkach marchewki. Gotować aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Dodać kapustę wraz z sokiem.
    Zagotować, ponownie doprawić. Można dodać odrobinę cukru.
    Masło rozpuścić, dodać posiekaną drobno cebulkę, gdy zacznie się rumienić dodać łyżkę mąki. Podsmażyć chwilę, dodać do zupy. Zagotować.
    Gotować do czasu aż ziemniaki osiągną pożądaną miękkość.

Porady

Mięso z żeberek i ugotowanego podgardla można drobno pokroić i dodać do zupy, będzie bardziej treściwiej. Kapusta to kwas a kwas opóźnia obróbkę cieplną jarzyn stąd musimy je dodać wcześniej aby miały szansę się ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować