Twarogowe pierożki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę należy rozpuścić w rondelku, dodać mleko i wymieszać razem. Odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Wlać rozpuszczoną margarynę z mlekiem i wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagniatać aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać szklanką kółeczka. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Układać po jednym na połowie każdego kółeczka i zlepiać jak pierożki. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem delikatnych odstępów. Roztrzepać jajko i posmarować nim pierożki, oprószyć lekko cynamonem. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Komentarze