Kakaowe naleśniki na wodzie gazowanej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Pyszne ciasto naleśnikowe z dodatkiem ciemnego kakao i syropu klonowego jako pomysł na słodkie małe "co nieco". Delikatne i puszyste naleśniki same znikają z talerza :)

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 szklanki tłustego mleka
    2 szklanki wody gazowanej
    4 jajka
    2 łyżki oleju
    1 łyżka syropu klonowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki ciemnego kakao
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowe naleśniki na wodzie gazowanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, wodę gazowaną, cukier waniliowy, syrop klonowy, kakao, żółtka i miksujemy, na końcu dodając olej. Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy, mieszamy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Gdy ciasto "odpocznie" sprawdzamy jego konsystencję, powinno przypominać gęstą śmietanę. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Nie musimy dodawać tłuszczu do smażenia, gdyż ciasto ma już w swoim składzie olej.
    Naleśniki świetnie smakują z kremem czekoladowym, serem, konfiturą pomarańczową, masą budyniową...z dowolnym słodkim nadzieniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Kakao Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować