Pyszne ciasto naleśnikowe z dodatkiem ciemnego kakao i syropu klonowego jako pomysł na słodkie małe "co nieco". Delikatne i puszyste naleśniki same znikają z talerza :)
Kakaowe naleśniki na wodzie gazowanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, wodę gazowaną, cukier waniliowy, syrop klonowy, kakao, żółtka i miksujemy, na końcu dodając olej. Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy, mieszamy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Gdy ciasto "odpocznie" sprawdzamy jego konsystencję, powinno przypominać gęstą śmietanę. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Nie musimy dodawać tłuszczu do smażenia, gdyż ciasto ma już w swoim składzie olej.
Naleśniki świetnie smakują z kremem czekoladowym, serem, konfiturą pomarańczową, masą budyniową...z dowolnym słodkim nadzieniem.
Komentarze