Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką

0 (0 ocen)

Domowe z marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    7 g suchych drożdży
    3 żółtka (M)
    0,5 szklanki mleka
    50 g margaryny
    50 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    Marmolada wieloowocowa
    Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
    Kruszonka:
    55 g roztopionego masła
    60 g cukru
    80 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i rozdrabniamy palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować