Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Bardzo miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki masy kajmakowej
    3 łyżki masła orzechowego
    300 g jabłek słodkich miękkich (Delicates)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić.
  • image-0nh6v8s 2. Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy.
  • image-04gu8b4 3. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi składnikami, a na końcu wmieszać pokrojone jabłka.
  • image-2bf7ddo 4. Nakładać do foremek na muffinki, wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Smacznego :)

Porady

Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa krówkowa Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować