Muffinki z masłem orzechowym i bananami

4.5 (181 ocen)

  • 20 min

Te muffinki stanowią źródło wielu składników potrzebnych przy codziennym wysiłku. Do tego są smaczne, proste i szybkie do przygotowania.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 12 muffinek)
    * 75 g miękkiego niesolonego masła
    * 150 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (crunchy peanut butter)
    * 200 g drobnego cukru do wypieków
    * 2 bardzo dojrzałe banany
    * 4 duże jajka
    * 250 g mąki pszennej
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z masłem orzechowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obierz i rozgnieć na papkę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
    Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiej i odłóż.
  • 2. Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj masło orzechowe oraz rozgniecione banany i ucieraj dalej. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo roztrzepane jajka.
  • 3. Gdy wszystko będzie już dobrze połączone, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj delikatnie.
  • 4. Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 20 – 25 minut, aż będą zrumienione na wierzchu, a patyczek wbity w środek suchy po wyjęciu.
  • 5. Udekoruj muffinki np. łyżeczką masła orzechowego i kostką czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować