Potrawa z kaczki inspirowana grzybami leśnymi, aromatyczne połączenie wytrawnego mięsa z aromatami lasu podkreślonymi delikatnością puree z zielonego groszku
Kaczka w sosie grzybowym z puree z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
1) Ponacinać skórę mięsa, przyprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, cząbrem oraz natrzeć mięso ząbkami czosnku, posypać kulkami jałowca. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie obsmażyć lekko na patelni zaczynając od skóry. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około godziny, kolejną godzinę/ półtorej ( mięso musi być miękkie i odchodzić od kości) bez przykrycia. Kaczkę należy jak najczęściej polewać wytwarzającym się tłuszczem. Piec w temperaturze 180 stopni.
Sos grzybowy:
2) Grzyby udusić na maśle do miękkości. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbek czosnku. Dolać około pół śmietany. Doprawić solą i białym pieprzem. Posypać natką pietruszki.
Puree:
3) Cebulę zeszklić na maśle. Dodać zielony groszek i 2 ząbki czosnku, gdy groszek zmięknie zmiksować wszystko na gładką masę.
Komentarze