Jogurtowe muffinki z jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i smaczny deser na letnie popołudnie, idealnie komponuje się z lodami waniliowymi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA MUFFINY:
    - mąka pszenna: 230 gramów
    - soda oczyszczona: 1 łyżka
    - cukier: 100 gramów
    - białka z jaj: 3 sztuki
    - margaryna light: 3 łyżki
    - jogurt naturalny gęsty: 150 mililitrów
    - jagody świeże: 90 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - przyprawa do piernika: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    KRUSZONKA:
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - margaryna: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Jogurtowe muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę, sól i łyżkę przyprawy do piernika a następnie dodajemy cukier i dobrze mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy margarynę, jogurt i cukier waniliowy. Po wymieszaniu tych składników wsypujemy jagody a następnie łączymy z uprzednio przygotowaną suchą miksturą ( mąka, soda, sól, przyprawa do piernika). Lekko mieszamy aż wszystko się dobrze połączy. Papierowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 głębokości. W osobnej misce przygotowujemy kruszonkę, wystarczy utrzeć palcami margarynę, cukier i mąkę do uzyskania sypkiej konsystencji. Tak przygotowana kruszonką posypujemy muffiny. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować