To pyszny deser dla każdego. Muffinki przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy mieć formę muffinkową.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
o MUFFINKI:
o 200g jagód,
o 100g roztopionego masła,
o ½ szklanki mleka,
o 2 jajka,
o Skórka starta z ½ cytryny,
o 250g mąki,
o 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
o 170g cukru,
o DODATKOWO:
o 50g białej czekolady,
o 2 łyżki mleka,
o 1 łyżka jogurtu naturalnego
Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę muffinkową wyłóż papilotkami.
W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj masło, mleko i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Dodaj jagody, wymieszaj (2 łyżki jagód możesz odłożyć do dekoracji).
2.Porcję ciasta rozłóż pomiędzy papilotki.
Muffinki piecz około 25 minut.
Białą czekoladę połam i umieść w garnuszku z mlekiem. Rozpuść ją. Następnie dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Gotową polewą polej muffinki, a ich wierzch udekoruj pozostałymi jagodami.
Masło możesz zastąpić olejem kokosowym.
Komentarze