Jogurtowe ciasto w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
250ml naturalnego jogurtu
3 małe jajka
150ml oleju
sok i skórka otarta z cytryny
1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru)
2 szklanki mąki
1 kopiasta łyżka kakao
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki pokrojonego rabarbaru
Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt (1 łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać.
Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35min. w temp. 160stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić najpierw w blasze, następnie przenieść na kratkę.
Smacznego!
Komentarze