Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jogurtowe ciasto w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250ml naturalnego jogurtu
    3 małe jajka
    150ml oleju
    sok i skórka otarta z cytryny
    1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru)
    2 szklanki mąki
    1 kopiasta łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki pokrojonego rabarbaru

    kruszonka:
    1/4 szklanki ksylitolu
    40g masła
    0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe

Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt (1 łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać.
    Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35min. w temp. 160stC (termoobieg) do suchego patyczka.
    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić najpierw w blasze, następnie przenieść na kratkę.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować