Torcik śmietanowo-jeżynowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na biszkopt wylewamy warstwy jeżynową i śmietanową.W tym torcie chodzi o połączenie smaków:słodkiego i kwaskowatego z delikatnym,aksamitnym śmietanowym.Kolory też odgrywają w nim ważną rolę.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA BISZKOPT::
    - mąka pszenna (tortowa przesiana): 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana (przesiana): 0.25 szklanki
    - jajka (duże lub 5 mniejszych): 4 sztuki
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    NA MASę JEżYNOWą::
    - dżem z wiśni (lub owoców leśnych): 0.5 szklanki
    - galaretka (malinowa): 1 opakowanie
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - jeżyny (mrożone): 2 szklanki
    - cukier waniliowy: 3 łyżki
    MASA BłęKITNA::
    - galaretka turkusowa (lub inna): 1 opakowanie
    - jogurt grecki (gęsty): 1 szklanka
    MASA DO DEKORACJI::
    - masło (miękkie,w temp.pokojowej): 65 gramów
    - cukier puder: 200 gramów
    - kolorowa posypka cukrowa: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki Dżemy

Torcik śmietanowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier puder,zmiksować.Dodawać po jednym żółtku,delikatnie wymieszać.Na końcu powoli wsypać mieszaninę mąki pszennej i ziemniaczanej (wcześniej przesiać),połączyć.
  • 2. Ciasto wlać do okrągłej 20 centymetrowej tortownicy.Piec 40 minut w temperaturze 165 stopni C.Biszkopt odstawić do wystudzenia.Uwaga:dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,a boki wysmarować masłem.
  • 3. Zagotować 500 ml wody. Odmierzyć 250 ml gorącej wody,wsypać do niej galaretkę malinową,wymieszać,odstawić w chłodne miejsce.Gdy zacznie tężeć dodać do niej dżem i mascarpone,bardzo dokładnie wymieszać.Nastepnie dodać zamrożone jeżyny,które spowodują,że masa zacznie bardzo szybko tężeć.Masę wylać na zimny biszkopt.Wstawić do lodówki.
  • 4. Do 250 ml gorącej,przegotowanej wody wsypać galaretkę turkusową,wymieszać.Odstawić w chłodne miejsce.Gdy zacznie tężeć dodać do niej jogurt grecki,wymieszać.Wstawić do lodówki na 15 minut.Lekko tężejącą masę wylać na warstwę z jeżynami.Na tężejącej turkusowej masie można ułożyć plasterki lub połówki truskawek.
  • 5. Przygotować masę do dekoracji, tzw. lukier maślany:do miski wsypać cukier puder,dodać masło,miksować na puszystą masę. Nakładać do szprycy,udekorować tort,posypać kolorową posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Serek Śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować