Jeleń z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do tego dania wybieramy podłużny kawałek mięsa. Oczyszczamy z błon. W środku mięsa wycinamy otwór przez całą długość mięsa. nie docinamy jednak do końca.
2.Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Do przypraw dodajemy olej, miód, musztardę i rozgnieciony czosnek, wszystko mieszamy. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy mięso. Przyprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki.
3.Mięso nadziewamy pokrojoną w plasterki lub zapałkę marchewką, natką pietruszki, kukurydzą i groszkiem. Po nafaszerowaniu mięso spinamy wykałaczką.
4.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy klarowane masło. Następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Mięso podlewamy maderą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Podlewamy wodą lub bulionem. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podczas duszenia pamiętamy by co jakiś czas podlewać mięso.
5.Podajemy z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Porady
Jeśli nie mamy mięsa z jelenia w ten sposób możemy przygotować wołowinę lub schab wieprzowy.
Komentarze