Jeleń w czerwonym winie z grzybami

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne soczyste mięso na specjalne okazje

  • 3 godz.

Składniki:

  • 600 g mięsa z jelenia (gulaszowe)
    sól -1 łyżeczka
    pieprz -1/4 łyżeczki
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka papryki suszonej
    pół łyżeczki kolendry
    1 szkl wina czerwonego wytrawnego
    1 łyżeczka sproszkowanych grzybów
    kilka suszonych grzybów
    1 marchewka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jeleń w czerwonym winie z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć dobrze pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta, osączyć na durszlaku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami, dodać posiekany czosnek i zalać winem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę.
    Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania.
    Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby uprzednio ugotowane , doprawić grzybami sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie , podlewać wodą . Duszenie trwa ok 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować