Jeleń pieczony z warzywami

4.48 (158 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszna dziczyzna z aromatycznymi, pieczonymi warzywami. Polecam na co dzień i od święta - sprawdza się na zimno i na ciepło.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg mięsa z jelenia
    4-5 plastrów słoniny (0,5 cm grubości)
    2-3 średnie marchewki
    2-3 średnie pietruszki
    1 duża cebula
    1 główka czosnku
    10 ziaren jałowca
    pieprz czarny
    pieprz kolorowy
    kolendra
    papryka słodka
    papryka ostra
    chilli
    majeranek
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Jeleń pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na trzy dni przed pieczeniem mięso jelenia myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy (wg własnych upodobań, jałowiec rozgnieść) i ta mieszanką nacieramy dokładnie mięso, a następnie wkładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  • Jeleń pieczony z warzywami 2. Po trzech dniach mięso układamy na kratce w naczyniu do pieczenia ( u mnie blacha do pieczenia mięs). Na dno naczynia wlewamy przynajmniej 0,5 szklanki wody. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry - układamy kilka na wierzchu mięsa. Następnie na mięsie układamy plastry słoniny.
  • Jeleń pieczony z warzywami 3. Marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy i myjemy. Marchewkę z pietruszką kroimy w talarki i razem z pozostałą cebulą układamy wokół mięsa. Dodajemy też ząbki czosnku.
  • 4. Pieczemy pod przykryciem - przez pierwszą godzinę w temperaturze około 250 stopni, przez kolejną godzinę 180 stopni.

Porady

Uwaga: Jeśli nie macie blachy z kratką, możecie na spodzie naczynia ułożyć plastry słoniny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować