Domowa jarzynka

5 (170 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Świeże warzywa nie lubią mojej piwnicy i zbyt szybko się psują. By temu zapobiec, wolę wcześniej przerobić je na taką jarzynkę.

  • 8 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g korzenia selera
    1 pęczek naci selera
    800g marchwi
    200g korzenia pietruszki
    1 pęczek naci pietruszki
    200g pora
    200g kapusty
    1 duża cebula
    1 pęczek lubczyku
    4 ząbki czosnku
    4 łyżeczki soli morskiej
    5 suszonych grzybków
    4 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Jarzynka

Domowa jarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem. Nać pietruszki, selera i lubczyku myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewki, pietruszki, seler oraz por kroimy w talarki. Kapustę siekamy. Poszatkowane warzywa układamy wraz z pozostałymi: cebulą, czosnkiem oraz natkami na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w elektrycznej suszarce. Co kilka godzin mieszamy, a w elektrycznej suszarce zmieniamy sita miejscami, co przyspieszy proces ich suszenia. Gotowe warzywa rozdrabniamy z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi , grzybkami i zielem angielskim. Przekładamy do suchego słoika i zakręcamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować