Sałatka buraczkowa z cukinią do słoików

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Ta sałatka będzie idealnym dodatkiem do drugiego dania. Jest bardzo smaczna i posmakuje wszystkim. Polecam, bo zima długa ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg buraczków
    1,5 kg cukinii bez miąższu i pestek
    2 czerwone papryki
    300 ml octu
    300 ml wody
    1,5 łyżki soli
    1,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki Buraczki

Sałatka buraczkowa z cukinią do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki ugotować w mundurkach na miękko. Ostudzić, obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Z papryki usunąć gniazdka nasienne i razem z cukinią pokroić w małą kostkę. Dodać do buraczków. Do masy dodać ocet, wodę, sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić na wolnym ogniu do wrzenia i gotować 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać do wymytych i wypłukanych słoików. Zakręcić i odstawić do całkowitego wystudzenia do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować