Jarmużowe pesto z nasionami konopi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blendujemy umyte, osuszone i posiekane liście jarmużu, orzechy włoskie, ziarna konopi, czosnek przeciśnięty przez praskę i olej. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Do pesto moźemy dodać 50 g startego parmezanu. Ja tym razem pominełam, ponieważ przygotowane pesto użyłam jako sos do makaronu i ser użyłam do posypania dania.
Jeśli pesto ma spełnić rolę smarowidła, polecam dodać ser parmezan lub grana padano. Smakuje świetnie.
Jeśli pesto nie zużyjemy w całości, od razu przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Porady
Ziarna konopi możemy uprażyć na suchej patelni i po wystygnięciu dodać do pesto lub zaopatrzyć się w prażone ziarna.
Komentarze