Jarmużowe pesto z nasionami konopi

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zielone pesto, pełne witamin, błonnika i białka roślinnego to smakowity dodatek do pieczywa, sałatek, makaronu.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g jarmużu
    50 g orzechów włoskich
    15 g ziaren konopi
    100 g oleju lub oliwy
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pesto Zielone pesto

Jarmużowe pesto z nasionami konopi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blendujemy umyte, osuszone i posiekane liście jarmużu, orzechy włoskie, ziarna konopi, czosnek przeciśnięty przez praskę i olej. Doprawiamy do smaku i gotowe.

    Do pesto moźemy dodać 50 g startego parmezanu. Ja tym razem pominełam, ponieważ przygotowane pesto użyłam jako sos do makaronu i ser użyłam do posypania dania.

    Jeśli pesto ma spełnić rolę smarowidła, polecam dodać ser parmezan lub grana padano. Smakuje świetnie.

    Jeśli pesto nie zużyjemy w całości, od razu przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Porady

Ziarna konopi możemy uprażyć na suchej patelni i po wystygnięciu dodać do pesto lub zaopatrzyć się w prażone ziarna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować