Jarmużowe kopytka

  • wyświetlono: 1428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zamiast kiełbasy można użyć przyrumienionego boczku. Kopytka nie tylko ciekawie się prezentują na talerzu, ale są miękkie i delikatne w smaku.

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 220 g świeżych liści jarmużu,
• 250 g mąki,
• 1 jajko,
• Sól,
• 400g ugotowanych ziemniaków (przestygniętych i dobrze utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę),
• Laska kiełbasy,

Sposób przygotowania przepisu:

Jarmużowe kopytka

  • gotowanie jarmużu1. Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je, studzimy, a następnie odciskamy wodę i drobno siekamy.
  • Gotowe ciasto2. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli, pokrojony jarmuż oraz ziemniaki.
  • gotowe ciasto3. Zagniatamy energicznie, ale nie za długo ciasto.
  • uformowane kopytka4. Ciasto dzielimy na kilka części i toczymy z nich wałeczki. Wałeczki dzielimy na odcinki około 2-3 cm , formując tym samym kopytka.
  • gotowanie5. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 5 minut.
  • przysmażanie kiełbasy6. Między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotowe, odcedzone kopytka podajemy okraszane kiełbasą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakijarmużkopytka

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Kopytka

Przepyszne odsmażane kopytka ,...

image-1dmfi90

Dodane przez: weronikas

kopytka

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków...

Kopytka

Dodane przez: bogusia82

Kopytka

Domowe kopytka to doskonały dodatek...

image-0lujjuc

Dodane przez: joanna1974

Kopytka

Z nadwyżki ugotowanych ziemniaków...

kopytka

Dodane przez: Nina80

kopytka

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa,...

Kopytka

Dodane przez: Gregorhspeed

Kopytka

Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE