Jarmużowe kopytka

4.51 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób

Zamiast kiełbasy można użyć przyrumienionego boczku. Kopytka nie tylko ciekawie się prezentują na talerzu, ale są miękkie i delikatne w smaku.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 220 g świeżych liści jarmużu,
    • 250 g mąki,
    • 1 jajko,
    • Sól,
    • 400g ugotowanych ziemniaków (przestygniętych i dobrze utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę),
    • Laska kiełbasy,
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Jarmużowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie jarmużu 1. Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je, studzimy, a następnie odciskamy wodę i drobno siekamy.
  • Gotowe ciasto 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli, pokrojony jarmuż oraz ziemniaki.
  • gotowe ciasto 3. Zagniatamy energicznie, ale nie za długo ciasto.
  • uformowane kopytka 4. Ciasto dzielimy na kilka części i toczymy z nich wałeczki. Wałeczki dzielimy na odcinki około 2-3 cm , formując tym samym kopytka.
  • gotowanie 5. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 5 minut.
  • przysmażanie kiełbasy 6. Między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotowe, odcedzone kopytka podajemy okraszane kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować