Jarmużowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je, studzimy, a następnie odciskamy wodę i drobno siekamy.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli, pokrojony jarmuż oraz ziemniaki.
3.Zagniatamy energicznie, ale nie za długo ciasto.
4.Ciasto dzielimy na kilka części i toczymy z nich wałeczki. Wałeczki dzielimy na odcinki około 2-3 cm , formując tym samym kopytka.
5.Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 5 minut.
6.Między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotowe, odcedzone kopytka podajemy okraszane kiełbasą.
Komentarze