Ciasto Janka

4.49 (195 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne delikatne ciasto rozpływające się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe
    20 dkg margaryny
    25 dkg cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    4 całe jaja
    1 łyżka kakao
    25 dkg maki pszennej
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    1/2 litra mleka
    5 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    1 kostka masła

    Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto janka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać żółtka, kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Ubić pianę z białek, wymieszać, upiec w temp. 180 stopni ok 30 minut do suchego patyczka. Wystudzić przekroić na pół.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.
  • 3. Masa budyniowa: wszystkie składniki włożyć do rondelka, zmiksować, postawić na ogniu i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Masło utrzeć na puch następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
    Przełożyć ciasto: ciasto ciemne - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - ciasto ciemne - posypać wierzch cukrem pudrem.

Porady

Wierzch można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować