Tradycyjne, świąteczne, jamajskie ciasto rumowe po pierwszy jadłam na warsztatach kulinarnych. Ten wyjątkowo wilgotny przysmak, lekko zmodyfikowałam i po rocznej przerwie znów upiekłam na Święta.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na dwie formy do ciasta:
Suche:
250 g mąki orkiszowej
135 g cukru brązowego
1.5 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
Mokre:
375 g miękkiego masła
250 ml czerwonego wina wytrawnego
200 ml ciemnego rumu
200 g suszonych śliwek, pokrojonych
200 g suszonych moreli, pokrojonych
200 g suszonych winogron/rodzynków
175 ml ciemnej molasy
7 jajek, organicznych
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżka esencji migdałowej
Sok z połowy limonki
Jamajskie ciasto rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dzień poprzedzający wypiek należy włożyć wszystkie suszone owoce do szklanej miseczki i zalać winem. Przykryć, wstawić do lodówki i pozostawić na minimum 12 godzin (można zostawić nawet kilka dni).
2.Następnie, do większej formy niż ta, w której będzie się piekło ciasto wlać wodę i wstawić do rozgrzanego do 175 ° piekarnika aby się zagotowała.
3.W dużym naczyniu mikserem ubić masło z cukrem, a potem dodać jajka, esencje, rum i sok, a na samym końcu molasę i owoce.
4.Do masy dodać składniki "suche" i dobrze wymieszać.
5.Formy wysmarować masłem i wysypać mąką lub panierką.
6.Wstawić formy do formy z wodą, która już jest piekarniku i piec w temperaturze 175°C przez 50 minut.
Komentarze