Błyskawiczne danie na kolację. Bułki zapiekane z farszem pieczarkowo-paprykowym, jajko, oscypek i zioła. Nieskomplikowane, smaczne, tanie. Serwowane na ciepło. Pachnie bardzo apetycznie.
20 min
Składniki:
- kajzerki : 2 sztuki
-jajka : 2 sztuki
-oscypek lub inny wędzony ser : 80 g
-cebula : 1 sztuka
- pieczarki : 4 sztuki
- masło : 2 łyżeczki
- papryka czerwona lub zielona pokrojona w kostkę : 2 - 3 łyżki
- sól czosnkowa : 0,5 łyżeczki
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
- suszona natka pietruszki : 1 łyżka
-liście świeżego szpinaku : 20 sztuk
-olej rzepakowy : 2 łyżki
Jajka w bułce z farszem pieczarkowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i paprykę, posypać sola i pieprzem, wymieszać, dusić pod przykryciem 6-8 minut. Jajka ugotować na półtwardo i obrać.
2.Bułki wydrążyć. Do środka włożyć odrobinę masła, kilka liści szpinaku oraz farsz pieczarkowo-paprykowy. Na farszu ułożyć połówki ugotowanych jaj i plastry oscypka. Zapiekać 4-5 minut w temp. 220 stopni C. Bułki wyjąć z piekarnika, posypać suszoną natką pietruszki. Podawać natychmiast.
Komentarze