Jajka sadzone w bułce

4.48 (196 ocen)

  • 15 min

Idealne śniadanie na gorąco, pożywne. Danie dla smakoszy jajek. Proste w wykonaniu. Może być doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu i nie tylko.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    4 bułki kajzerki
    4 jajka średniej wielkości
    Sól, pieprz do smaku
    10 dag wiejskiej kiełbasy
    4 plastry surowego boczku
    1 duża cebula
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka sadzone w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, usmażyć, wyjąć skwarki. Na tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i skwarki z boczku, wymieszać całość smażyć jeszcze około 2-3 minut, doprawić solą i pieprzem. Z bułek ściąć ostrym nożem czubki, wydrążyć środki bułek, napełnić smażonym farszem. Na wierzch wybić wcześniej umyte jajka, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w formie żaroodpornej i zapiekać około 15 minut w temp. 180 stopni do ścięcia się białek. Podawać gorące posypane szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Porady

Do cebulki można dodać czerwonej papryki, wtedy danie będzie kolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować