Jajka na chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek (ostrożnie aby nie „popsuć” żółtek).
Białka lekko solimy ubijamy na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne dodajemy do nich starty parmezan, posiekany szczypiorek i posiekaną drobno szynk, całość oprószamy pieprzem i delikatnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, łyżką nakładamy masę białkową tworząc 4 chmurki ( w każdej na środku robimy wgłębienie, będziemy w nie wkładać żółtko). Tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Podpieczone białka wyjmujemy, łyżką przekładamy w wgłębienie jeden po drugim odłożone wcześniej żółtko. Jajka ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
W międzyczasie pieczywo smarujemy cieniutką warstwą masła i smażymy je na złoty kolor.
Upieczone jajka wyjmujemy z piekarnika i każde przekładamy na kromkę pieczywa, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze