Taka jajecznica to już pewno przeżytek, ale w naszym domu nadal pojawia się na stole. Jako dobre , sprawdzone śniadanko. Szybka do wykonania, pachnąca i smaczna.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
10 dag. boczku
1/2 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
dowolne warzywa np. ogórek
pieczywo
Jajecznica na boczku z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbijam, oddzielam białka od żółtek. Na suchej patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję masło, pokrojoną cebulę i czosnek, lekko solę , podsmażam, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażam. Do całości wlewam białko, mieszam, po chwili dodaję żółtka, mieszam do pożądanej gęstości. Podaje posypaną szczypiorkiem.
Komentarze