drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepyszne drożdżowe ślimaczki z leśnymi jagodami i czekoladą:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 250 g czarnych leśnych jagód
    40 g białej czekolady
    550 g maki pszennej
    70 g drobnego cukru
    1 opakowanie drożdży suszonych
    1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
    3 żółtka
    1 jajo
    110 g masła klarownego roztopionego
    120 ml letniego mleka
    1 żółtko i 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przygotowuję w automacie, wybieram program do robienia ciasta drożdżowego. Drożdże mieszam z mąką i cukrem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajko. Stopniowo wlewam mleko, na koniec roztopione masło.
  • 2. Kiedy automat daje sygnał, że ciasto jest wyrośnięte, zabieram się za jego wałkowanie. Robię z niego prostokąt wielkości około 20 x 40 cm. Na wierzch ciasta nakładam umyte i przebrane czarne jagody, posypuje je startą czekoladą,zawijam tak jak roladę, następnie kroję na kilka części, najpierw na pół, potem otrzymane części ponownie na pół itd. Otrzymuję w ten sposób bułeczki w kształcie ślimaczków.
  • 3. Bułeczki układam w formie wyłożonej pergaminem, jedną kładę na środku, pozostałe dokoła niej. Formę zostawiam w ciepłym miejscu, przykrywam folia spożywczą, żeby bułeczki mogły spokojnie jeszcze raz podrosnąć przez około 30-40 minut. podrośnięte bułeczki smaruje rozmąconym z wodą żółtkiem.
  • 4. Piekarnik nagrzewam do 180°C, wkładam foremkę z bułeczkami, które teraz stanowią prawie jedno ciasto na 25-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować