Przepyszne drożdżowe ślimaczki z leśnymi jagodami i czekoladą:)
3 godz.
Składniki:
250 g czarnych leśnych jagód
40 g białej czekolady
550 g maki pszennej
70 g drobnego cukru
1 opakowanie drożdży suszonych
1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
3 żółtka
1 jajo
110 g masła klarownego roztopionego
120 ml letniego mleka
1 żółtko i 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowuję w automacie, wybieram program do robienia ciasta drożdżowego. Drożdże mieszam z mąką i cukrem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajko. Stopniowo wlewam mleko, na koniec roztopione masło.
2.Kiedy automat daje sygnał, że ciasto jest wyrośnięte, zabieram się za jego wałkowanie. Robię z niego prostokąt wielkości około 20 x 40 cm. Na wierzch ciasta nakładam umyte i przebrane czarne jagody, posypuje je startą czekoladą,zawijam tak jak roladę, następnie kroję na kilka części, najpierw na pół, potem otrzymane części ponownie na pół itd. Otrzymuję w ten sposób bułeczki w kształcie ślimaczków.
3.Bułeczki układam w formie wyłożonej pergaminem, jedną kładę na środku, pozostałe dokoła niej. Formę zostawiam w ciepłym miejscu, przykrywam folia spożywczą, żeby bułeczki mogły spokojnie jeszcze raz podrosnąć przez około 30-40 minut. podrośnięte bułeczki smaruje rozmąconym z wodą żółtkiem.
4.Piekarnik nagrzewam do 180°C, wkładam foremkę z bułeczkami, które teraz stanowią prawie jedno ciasto na 25-35 minut.
Komentarze