Jagodowy eton mess

5 (179 ocen)

  • 15 min

Słynny angielski deser z dodatkiem jagód, ma tylko 3 składniki, przygotowuje się go ekspresowo, a smakuje nieziemsko. Przygotuj go, gdy nie masz czasu na upieczenie ciasta, zaskoczysz gości, a sukces murowany

  • 15 min

Składniki:


  • jagody 150g + kilka do dekoracji,
    cukier puder 1,5 łyżki,
    3-4 bezy (około 35g),
    śmietana 36% 200g,
    cukier puder do smaku,
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Jagodowy eton mess - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodowy eton mess 1. Składniki na dwie średnie porcje. Jagody myjemy i osuszamy. Wkładamy je do miseczki i łączymy z cukrem pudrem, delikatnie rozgniatamy. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły więcej soku.
  • Jagodowy eton mess 2. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki.
  • Jagodowy eton mess 3. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. W dwóch szklankach układamy na przemian warstwę bez, jagód i śmietany, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić śmietana. Deser dekorujemy świeżymi jagodami i listkami mięty. Od razu podajemy. Życzę smacznego :)

Porady

Pamiętajmy, że śmietana musi być dobrze schłodzona, najlepiej ubijać ją również w schłodzonym naczyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować