Jagodowy deser chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.warstwa chia:
Mleko mieszamy z syropem z agawy i nasionkami chia, odstawiamy najlepiej na całą noc , aby chia napęczniała.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do gotowej, gęstej chia. Mieszankę przelewamy do 1/3 wysokości szklanki, odstawiamy do stężenia.
warstwa jagodowa:
Jagody przekładamy do garnka, podgrzewamy z cukrem, mieszając, aby się nie przypaliły. Kiedy puszczą sok zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ostudzone jagody z żelatyną mieszamy z jogurtem naturalnym, a następnie przekładamy do szklanek na warstwę chia, odstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotowujemy śmietanę.
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, którą dekorujemy wierzch deseru. Wierzch można posypać dodatkowo jagodami lub borówkami.
Komentarze