Jagodowy deser chia

5 (1 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jagodowy deser chia

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warstwa chia:
    4 łyżki nasionek chia
    1/2 l mleka
    1 łyża syropu z agawy
    1 łyżeczka żelatyny+ 3-4 łyżki wody
    warstwa jagodowa:
    100 g jagód
    2 łyżki cukru
    1 duży jogurt grecki
    2 łyżeczki żelatyny
    wierzch:
    100 ml śmietany
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Jagodowy deser chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. warstwa chia:
    Mleko mieszamy z syropem z agawy i nasionkami chia, odstawiamy najlepiej na całą noc , aby chia napęczniała.
    Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do gotowej, gęstej chia. Mieszankę przelewamy do 1/3 wysokości szklanki, odstawiamy do stężenia.
    warstwa jagodowa:
    Jagody przekładamy do garnka, podgrzewamy z cukrem, mieszając, aby się nie przypaliły. Kiedy puszczą sok zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Ostudzone jagody z żelatyną mieszamy z jogurtem naturalnym, a następnie przekładamy do szklanek na warstwę chia, odstawiamy do lodówki do stężenia.
    W tym czasie przygotowujemy śmietanę.
    Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, którą dekorujemy wierzch deseru. Wierzch można posypać dodatkowo jagodami lub borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nasiona chia Jagody Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować