Jagodowe kruche babeczki

0 (0 ocen)

Sezon na owoce leśne w pełni ! Dziś mam dla Was propozycję na pyszne kruche babeczki , wypełnione po brzegi jagodowym serkiem i jagodami . Przysmak nie tylko dla dzieci :) Polecam !

Składniki:

  • Ciasto :

    250g mąki pszennej

    2 łyżki cukru pudru

    125g masła

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 żółtko

    1 łyżeczka soku z cytryny

    skórka otarta z połowy cytryny

    2 łyżki śmietanki



    Masa serowo-jagodowa :

    300g serka homogenizowanego jagodowego lub truskawkowego

    1 żółtko

    2 białka

    2 łyżki cukru

    2 łyżeczki żelatyny

    2 szklanki jagód

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Jagodowe kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny .

    Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy koła , którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki do babeczek . Ciasto nakłuwamy widelcem , wykładamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut do złotego koloru . Studzimy na kratce .

    Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody a następnie rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku .

    Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy serek . Białka ubijamy na sztywną pianę .

    Jagody ucieramy blenderem lub widelcem na mus , zostawiając trochę do dekoracji .

    Do serka dodajemy mus jagodowy , rozpuszczoną żelatynę oraz ubite białka , delikatnie łączymy .

    Masą serowo-jagodową napełniamy upieczone babeczki . Schładzamy w lodówce minimum godzinę . Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować