Ciasto Jagodowa makówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne , letnie ciasto z owocami i masą krówkową :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    8jajek
    2 szklanki cukru
    po 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    szczypta soli
    pół szklanki suchego maku

    Masa:
    1 puszka masy krówkowej
    2 kostki masła + 2 łyżki
    pół szklanki cukru pudru
    1 szklanka mleka w proszku ( nie granulowane)
    2 duże batony marcepanowe w czekoladzie
    pół kilograma jagód ( mogą być mrożone)
    2 mleczne czekolady
    2 kieliszki spirytusu
    1 cukier waniliowy
    szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto jagodowa makówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy żółtka ,obie mąki oraz suchy mak. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
    Masa: masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy po łyżce masy krówkowej, gdy składniki się połączą dodajemy mleko w proszku, miksujemy na gładką masę. Ze spirytusu, cukru waniliowego i wody robimy poncz, którego połową nasączamy pierwszy blat makowy. Na blat wykładamy połowę masy krówkowej, na masie rozkładamy pokrojone w kostkę batony marcepanowe, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Górny blat ciasta nasączamy pozostałym ponczem, wykładamy jagody. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczonych dodajemy 2 łyżki masła, gdy składniki się połączą wylewamy na jagody. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia.

Porady

Do ciasta możemy użyć również inne sezonowe owoce takie jak maliny czy truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować