pyszne , letnie ciasto z owocami i masą krówkową :-)
1 godz. 30 min
Składniki:
składniki na biszkopt:
8jajek
2 szklanki cukru
po 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
szczypta soli
pół szklanki suchego maku
Masa:
1 puszka masy krówkowej
2 kostki masła + 2 łyżki
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka w proszku ( nie granulowane)
2 duże batony marcepanowe w czekoladzie
pół kilograma jagód ( mogą być mrożone)
2 mleczne czekolady
2 kieliszki spirytusu
1 cukier waniliowy
szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Ciasto jagodowa makówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy żółtka ,obie mąki oraz suchy mak. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
Masa: masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy po łyżce masy krówkowej, gdy składniki się połączą dodajemy mleko w proszku, miksujemy na gładką masę. Ze spirytusu, cukru waniliowego i wody robimy poncz, którego połową nasączamy pierwszy blat makowy. Na blat wykładamy połowę masy krówkowej, na masie rozkładamy pokrojone w kostkę batony marcepanowe, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Górny blat ciasta nasączamy pozostałym ponczem, wykładamy jagody. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczonych dodajemy 2 łyżki masła, gdy składniki się połączą wylewamy na jagody. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia.
Porady
Do ciasta możemy użyć również inne sezonowe owoce takie jak maliny czy truskawki.
Komentarze