Makówka

4.49 (151 ocen)

  • 2 godz.

Makówka to typowe danie wigilijne spożywane na Śląsku. Robię je od ponad 35 lat. Sąsiadka mnie nauczyła. Zamieniłam naszą kutię na makówkę. Makówka to słodki, bardzo pyszny deser. Można go zrobić z bułkami, z sucharkami, albo jak ja robię z chałką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • chałka:
    750 g mąki
    150 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    200 g masła
    szczypta soli
    1,5 szklanki letniego mleka
    75 g drożdży (rozczyn: 1 łyżka cukru+1 łyżka mąki+1-2 łyżki letniego mleka)
    1 cukier waniliowy

    1 jajko do posmarowania

    masa makowo-bakaliowa:
    600 g maku mielonego
    1,5 l mleka
    250 g masła
    300 g cukru
    3 cukry waniliowe
    2 łyżki miodu

    400 g rodzynek sułtańskich
    200 g suszonych śliwek
    100 g suszonych moreli
    100 g żurawiny
    80 g orzechów włoskich
    50 g migdałów w płatkach
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g kokosu

    dekoracje:
    w/g własnego gustu
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Makówki

Makówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na chałkę 1. Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól, mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia.
  • chałki przed pieczeniem 2. Podzielić na 3 części.
    Każdą włożyć do keksówki 12x30, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • chałki po upieczeniu 3. Piec w 175* ok. 45 minut (pod koniec pieczenia górę przykryć papierem).
  • składniki na makówkę 4. Przygotować składniki do masy. Bakalie te większe pokroić w kostkę. Rodzynki przemyć ciepłą wodą i odsączyć.
  • krojenie chałki 5. Chałkę pokroić w niecałe centymetrowe kromki. Układać na przemian z masą makową (mnie poszły 2 chałki).
  • warstwa masy makowej 6. Masa: mleko zagotować,odstawić i zaraz dodać cukier, masło, miód. Wsypać mak, wymieszać i chwilę znowu pogotować, ciągle mieszając. Odstawić, dodać bakalie, wymieszać i ciepłą masą przekładać chałki.
  • warstwa chałki 7. Nalewać masę makową, po 1 albo 2 chochli. Zależy jakie mamy naczynie. Przełożyć znowu kromkami chałki.
  • warstwa masy i chałki 8. Znowu dajemy masę makową, kromki chałki.
  • ostatnia warstwa masy makowej 9. Na górze musowo, dajemy masę makową.
  • gotowe makówki 10. Dekorujemy w/g własnej fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować