Ciasto Jagodowa chmurka

  • wyświetlono: 2369 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Bardzo delikatne, a zarazem orzeźwiające ciasto dzięki borówkom ukrytym w galaretce:)

juchab
  • 30min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto ucierane:
8 żółtek
13 dag margaryny
20 dag cukru pudru
25 dag mąki
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza białkowa:
4 białka
½ szklanki cukru
100g płatków migdałowych

Masa śmietanowa :
330 ml śmietany 30%
300g białego zmielonego sera – może być z wiaderka
7 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Warstwa jagodowa:
2 galaretki owoce leśne
300g jagód mrożonych (świeże nie)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Jagodowa chmurka

  • 1. Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Masę podzielić na dwie części. Obie porcje ciasta wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu jednej z nich rozsmarować bezę i posypać płatkami migdałowymi. Drugie ciasto zostaje bez dodatków. Oba ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20-30 minut. Ostudzić.
  • 2. Beza białkowa: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia.
  • 3. Masa śmietanowa :Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
  • 4. Warstwa jagodowa: Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody, wsypać zamrożone jagody, wymieszać.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto bez dodatków delikatnie nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą. Wylać na nie połowę masy śmietanowo - serowej. Na nią delikatnie wyłożyć tężejącą galaretkę jagodową, wstawić na chwilę do lodówki aby całkiem zastygła. Ponownie masa śmietanowo – serowa, a na wierzch ciasto z bezą. Wstawić na noc do lodówki.

Porady

gdyby masa śmietanowo – serowa zastygła przed jej całkowitym wyłożeniem wystarczy ją zamieszać łyżką lub krótko zmiksować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaborówki jagodyser ciasta ucierane beza migdały

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłkowy obłoczek

Dodane przez: juchab

Ciasto jabłkowa chmurka

Mój Mąż powiedział, że to ciasto...

malinowa chmurka

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Malinowa chmurka

Składa się z wspaniale współgrających...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agnieszka920305

Ciasto Malinowa chmurka

Placek na każdą okazję. Nie za...

Ciasto: Malinowa chmurka

Dodane przez: agarybak76

Ciasto: Malinowa chmurka

Ciasto marzenie każdego łasucha...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Karina253

Ciasto malinowa chmurka

Kruchy spód, duża ilość malin w...

Ciasto leśna chmurka

Dodane przez: MonikaW

Ciasto leśna chmurka

Moja autorska wersja popularnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE