Ciasto Jagodowa chmurka

  • wyświetlono: 2660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Bardzo delikatne, a zarazem orzeźwiające ciasto dzięki borówkom ukrytym w galaretce:)

juchab
  • 30min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto ucierane:
8 żółtek
13 dag margaryny
20 dag cukru pudru
25 dag mąki
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza białkowa:
4 białka
½ szklanki cukru
100g płatków migdałowych

Masa śmietanowa :
330 ml śmietany 30%
300g białego zmielonego sera – może być z wiaderka
7 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Warstwa jagodowa:
2 galaretki owoce leśne
300g jagód mrożonych (świeże nie)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Jagodowa chmurka

  • 1. Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Masę podzielić na dwie części. Obie porcje ciasta wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu jednej z nich rozsmarować bezę i posypać płatkami migdałowymi. Drugie ciasto zostaje bez dodatków. Oba ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20-30 minut. Ostudzić.
  • 2. Beza białkowa: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia.
  • 3. Masa śmietanowa :Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
  • 4. Warstwa jagodowa: Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody, wsypać zamrożone jagody, wymieszać.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto bez dodatków delikatnie nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą. Wylać na nie połowę masy śmietanowo - serowej. Na nią delikatnie wyłożyć tężejącą galaretkę jagodową, wstawić na chwilę do lodówki aby całkiem zastygła. Ponownie masa śmietanowo – serowa, a na wierzch ciasto z bezą. Wstawić na noc do lodówki.

Porady

gdyby masa śmietanowo – serowa zastygła przed jej całkowitym wyłożeniem wystarczy ją zamieszać łyżką lub krótko zmiksować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaborówki jagodyser ciasta ucierane beza migdały

Komentarze

Podobne przepisy

To ciasto to raj dla podniebienia , znika w mgnieniu oka.

Dodane przez: nika221

Ciasto czekoladowa chmurka

Połączenie czekoladowego ciasta...

Malinowa chmurka

Dodane przez: theresita3

Ciasto Malinowa chmurka

Idealne na przyjęcie . Rozkosz...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agnieszka920305

Ciasto Malinowa chmurka

Placek na każdą okazję. Nie za...

Jabłkowy obłoczek

Dodane przez: juchab

Ciasto jabłkowa chmurka

Mój Mąż powiedział, że to ciasto...

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

Smaczne ciasto na zimno z herbatnikami...

wiśniowa chmurka

Dodane przez: PaulinaW

Ciasto wiśniowa chmurka

Placek jest czasochłonny ale efekt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE