Makówka świąteczna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Makówki to tradycyjna potrawa wigilijna nie tylko na Śląsku. Słodki deser zatopiony w makowej masie z dużą ilością bakalii.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250g suchego maku

    2 duże bułki pszenne

    Ok. 700 ml mleka

    4 łyżki cukru

    2 garście rodzynek i suszonych śliwek

    Po garści: suszonej żurawiny,wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Makówki

Makówka świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zmielić, bułki pokroić w plastry a bakalie drobno posiekać.
  • 2. Mleko przelać do garnuszka, dodać cukier, mak oraz bakalie zagotować.
  • 3. Przełożenie. plastry bułki_masa makowo:bakaliowa i tak na przemian do wykończenia składników.Całość udekorować wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak Rodzynki Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować