Jaglanka z jabłkiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zdrowe śniadanie nie musi być nudne. Jaglanka to idealny sposób, by dobrze rozpocząć dzień.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 ml mleka 0,5-1,5 % tłuszczu
    100 g suchej kaszy jaglanej
    2 małe jabłka
    2 łyżki żurawiny
    1 łyżka wiórków kokosowych
    2 łyżeczki miodu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jaglanka z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek z grubym dnem podgrzać na niewielkim ogniu. Wsypać suchą kaszę jaglaną, delikatnie podprażyć, cały czas mieszając. Wlać wodę w proporcji 1:2,5, dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli. Garnek przykryć i gotować kaszę przez około 7 minut na wolnym ogniu, nie mieszając. Wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem na około 15 minut. Kaszę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Zalać podgrzanym mlekiem, dodać jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) starte na tarce na grubych oczkach, wiórki kokosowe, żurawinę i cynamon, wymieszać. Polać miodem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Kaszę można także ugotować od razu na mleku lub mleku z wodą. Jeśli preferujecie bardziej gęstą jaglankę, należy dodać do niej mniej mleka. Do jaglanki można dodać ulubione orzechy i nasiona. Miód można zastąpić ksylitolem lub zwykłym cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować