Jabłkowy (papierówkowy) budyń z borówkami

0 (0 ocen)

Dostałam od koleżanki torbę ekologicznych papierówek, do tego deseru pasowały idealnie

Składniki:

  • Proporcje na 2 foremki o pojemności 250 ml:
    0,5 kg papierówek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 opakowanie budyniu śmietankowego (takie na pół litra mleka)
    20 dag borówki amerykańskiej
    kawałek arbuza
    2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    listki melisy do przybrania
    malutka łyżeczka oleju
    cukier puder do posypania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowy (papierówkowy) budyń z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłkowy budyń z borówkami 1. Jabłka umyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w mniejsze kawałki. Umieściłam w rondelku, wlałam sok z cytryny, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem około 10 minut – jabłka całkowicie się rozprażyły. Przetarłam je przez bardzo gęste sito (można zmiksować), dodałam cukier wanilinowy i dosłodziłam do smaku. Garnek postawiłam ponownie na palniku. Proszek budyniowy rozrobiłam w około 1/4 szklanki wody i wlałam do puree jabłkowego. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam mieszając przez 2-3 minuty. Odstawiłam z palnika.
  • Jabłkowy budyń z borówkami 2. Borówki opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam w ściereczce. Najbardziej dorodne pozostawiłam do przybrania, pozostałe wsypałam do gorącego budyniu i delikatnie wymieszałam. Budyń przełożyłam do wcześniej nasmarowanych olejem i oprószonych cukrem pudrem foremek. Kiedy budyń ostygł wstawiłam go jeszcze na pół godziny do lodówki.
  • Jabłkowy budyń z borówkami 3. Kiedy całkowicie stężał, wyłożyłam na talerzyki. Aby to bezproblemowo zrobić, odciągnęłam palcami brzegi budyniu od ścianki foremki, a następnie umieściłam ją do góry dnem nad powierzchnią talerzyka – budyń ładnie się sam powoli wysunął. Na każdą porcję położyłam po łyżce gęstej kwaśnej śmietany (można dać ubitą kremówkę), przybrałam pozostałymi borówkami, kuleczkami wyciętymi z miąższu arbuza i listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Borówki amerykańskie Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować