Dostałam od koleżanki torbę ekologicznych papierówek, do tego deseru pasowały idealnie
Składniki:
Proporcje na 2 foremki o pojemności 250 ml:
0,5 kg papierówek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
1 łyżeczka soku z cytryny
2,5 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego (takie na pół litra mleka)
20 dag borówki amerykańskiej
kawałek arbuza
2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany
listki melisy do przybrania
malutka łyżeczka oleju
cukier puder do posypania foremek
Jabłkowy (papierówkowy) budyń z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w mniejsze kawałki. Umieściłam w rondelku, wlałam sok z cytryny, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem około 10 minut – jabłka całkowicie się rozprażyły. Przetarłam je przez bardzo gęste sito (można zmiksować), dodałam cukier wanilinowy i dosłodziłam do smaku. Garnek postawiłam ponownie na palniku. Proszek budyniowy rozrobiłam w około 1/4 szklanki wody i wlałam do puree jabłkowego. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam mieszając przez 2-3 minuty. Odstawiłam z palnika.
2.Borówki opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam w ściereczce. Najbardziej dorodne pozostawiłam do przybrania, pozostałe wsypałam do gorącego budyniu i delikatnie wymieszałam. Budyń przełożyłam do wcześniej nasmarowanych olejem i oprószonych cukrem pudrem foremek. Kiedy budyń ostygł wstawiłam go jeszcze na pół godziny do lodówki.
3.Kiedy całkowicie stężał, wyłożyłam na talerzyki. Aby to bezproblemowo zrobić, odciągnęłam palcami brzegi budyniu od ścianki foremki, a następnie umieściłam ją do góry dnem nad powierzchnią talerzyka – budyń ładnie się sam powoli wysunął. Na każdą porcję położyłam po łyżce gęstej kwaśnej śmietany (można dać ubitą kremówkę), przybrałam pozostałymi borówkami, kuleczkami wyciętymi z miąższu arbuza i listkami melisy.
Komentarze