Jabłkowy jogurtowiec

4.2 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Coś dla maniaków szarlotek i wszelakich jabłkowców, czyli dla mnie. Nie jest przesadnie słodkie, dla mnie idealne. Słodkość biszkoptów stopniowo przełamywana jest mniej słodkim jogurtem i w końcu słodko-kwaskową masą jabłkową.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g jogurtu pieczone jabłko
    1 opakowanie biszkoptów lady fingers
    4 łyżeczki żelatyny
    800 g słodkich jabłek
    1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto jogurtowe

Jabłkowy jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłkowy jogurtowiec 1. Na dnie blaszki ( 28x19 ) układamy ciastka.
    Jogurt przekładamy do wysokiej miski, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Składniki dokładnie mieszamy, chłodzimy i wylewamy na biszkopty. Przekładamy do lodówki by masa stężała.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka dodając niedużą ilość wody/ cynamon, goździki (podczas duszenia jabłka puszczą sok) i galaretkę (na "sucho"). Mieszamy, aż składniki się połączą, a jabłka staną się "kruche". Studzimy i wykładamy na masę jogurtową. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować