Jabłkowo- orzechowe babeczki z polewą krówkową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo miękki , delikatne i wilgotne babeczki. Rozpływają się w ustach.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłka- średnie: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - orzechy włoskie mielone: 100 gramów
    - mąka pełnoziarnista: 50 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    - masło: 30 gramów
    - krówki (najlepiej ciągutki): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Jabłkowo- orzechowe babeczki z polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz jabłka i pokrój w drobna kostkę. Zasyp je cukrem.
    Wymieszaj: mąkę, orzechy, cynamon, proszek i sodę.
  • 2. Do jabłek dodaj jajka(lekko roztrzep całość), wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. wlej olej.
    Ciasto porcjami nakładaj do foremek.
    Piecz ok 30 min w temp 175ºC .
  • 3. Polewa krówkowa: roztop masło i wrzuć krówki. trzymaj na ogniu do momentu aż się roztopią i powstanie jednolita masa. ( Jeżeli będzie za gęsta i za bardzo ciągnąca dolej trochę mleka)
    Upieczone ciasteczka polej sosem i posyp rozdrobnionymi orzechami do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Jabłka Orzechy włoskie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować