Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Gnieciuchy z jabłkami i orzechami to fajne popękane ciastka w posypce cynamonowej.
Pomysł na ciepły deser w 30 minut lub śniadanie na słodko. S

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 jabłka
    50 g orzechów włoskich
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    200 g gęstego jogurtu typu Skyr lub sera homogenizowanego
    100 g oleju
    300 g mąki pszennej
    10 g proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu

    do obtoczenia cukier wymieszany z cynamonem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka po umyciu, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Orzechy włoskie również dość grubo kroimy lub przełamujemy w palcach. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy dolewając olej. Ciasto jest dość klejące, dlatego mocząc dłonie w wodzie robimy średniej wielkości placuszki
    i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Gnieciuchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
    ( góra- dół, bez termo obiegu), około 25minut.
    Gorące gnieciuchy obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.

Porady

Z podanej porcji wychodzi około 9 gnieciuchów. Zamiast orzechów można dodać rodzynki uprzednio namoczone w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować