Ciasto:
1 kg mąki
40 dag margaryny
10 dag drożdży
1 opak. proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 L mleka
6 łyżek kwaśnej śmietany
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
cukier waniliowy
Nadzienie:
5 jabłek
cukier waniliowy
cynamon
Glazura:
2 żółtka
4 łyżki wody
cukier (najlepiej gruboziarnisty)
Sposób przygotowania przepisu:
Jabłkowe bułeczki
1.
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośniecia na jakieś 30-60 minut.
Margarynę wymieszać z mąką, następnie dodać wyrośnięte drożdże i resztę skladników. Szybko wyrabiamy ciasto które następnie zostawiamy do wyrośnięcia ok 1,5godz.
Nadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i cynamonem (do smaku).
Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) bierzemy je po małych kawałkach, formujemy kulki i je rozwałkujemy. Na środek układamy nadzienie i zlepiamy w postaci bułeczek i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia.
Jajko trzepiemy z wodą i smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy cukrem.
Pieczemy bułeczki w rozgrzanym piekarniku (180st) przez ok. 25 minut na złoty kolor.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze