Jabłka w szlafroczkach

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Smak szarlotki zamknięty z małym ciasteczku. Tak bym te ciasteczka opisała. Pyszne i kruche z plasterkami jabłek w środku. Jabłka można oprószyć cynamonem i cukrem jeśli nie są zbyt słodkie. Ciasta nie trzeba schładzać więc ciasteczka są ekspresowe w wykonaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok.30 ciasteczek:

    250g mąki pszennej
    120g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
    łyżka smalcu
    1 łyżka cukru pudru
    1 jajko
    15g drożdży lub pół łyżeczki suchych drożdży
    2 duże jabłka
    łyżka cukru (opcjonalnie)
    szczypta cynamonu

    Dodatkowo:
    cukier puder do obsypania ciastek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Jabłka w szlafroczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozprowadzamy w łyżce ciepłej wody, dodajemy do mąki (jeśli używamy suchych dodajemy je bez rozpuszczania). Wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło, smalec i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli się zbytnio klei dodajemy więcej mąki.
    Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy na 3-4 plasterki. Jeśli jabłka są kwaśne obsypujemy je cukrem, dodajemy również cynamon (ilość wg uznania).
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wycinamy okrągłe ciasteczka. Na każdym ciastku układamy plasterek jabłka, ciastko składamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować