Jabłka w cieście półfrancuskim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne jabłka w cieście półfrancuskim. Jabłka idealnie łączą się z cynamonem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 2 szklanki mąki tortowej


    - 25 dag margaryny


    - 1 jajko


    - 0,5 szklanki śmietany 12 %

    dodatkowo:

    - 8 małych jabłek

    - 4 łyżki cukru

    - 4 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłka w cieście półfrancuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy śmietanę i jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki.
  • 2. Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy środek i obieramy.
  • 3. Ciasto wałkujemy i za pomocą noża wycinamy kwadraty. Na środek ciasta kładziemy połówkę jabłka. Posypujemy cynamonem i cukrem. Rogi ciasta ze sobą sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.
  • 5. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować