Jabłka na cieście francuskim

4.5 (195 ocen)

Jak przygotowany deser można posypać dodatkowo cukrem pudrem. Doskonale smakuje polany także miodem.W ten sam sposób można przygotować gruszki na cieśnie francuskim.

Składniki:

  • Składniki na 16-18 ciastek:
    - Opakowanie ciasta francuskiego,
    - Białko,
    - Cynamon,
    - Cukier kryształ,
    - Około 8 -9 średniej wielkości jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinanie 1. Jabłka obieramy, przekrawamy na połowę i usuwamy gniazda nasienne.
    Ciasto francuskie rozwijamy.
    Na cieście układamy połówki jabłek
  • Nacinanie 2. Nożem wycinamy wokół każdego jabłka jego kształt, dodatkowo uwzględniając ogonek oraz listek. Wycięte z ciasta jabłka przekładamy na blaszkę. Smarujemy białkiem. Na wierzchu układamy ponacinane połówki wcześniej odrysowywanych jabłek.
  • oprószanie 3. Całość posypujemy cukrem oraz cynamonem do smaku.
    Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować