Jeśli ciasto, to z owocami - takie lubię najbardziej :) ten jabłecznik jest zupełnie inny niż wszystkie, gruba warstwa soczystych jabłek i czekoladowa pianka sprawiają że dosłownie rozpływa się w ustach :)
Jabłecznik z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę posiekać, dodać resztę podanych składników i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2.W międzyczasie przygotować czekoladową piankę: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać olej i wymieszać do połączenia się składników.
3.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
4.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Spód wylepić schłodzonym ciastem. Na spód wysypać pokruszone herbatniki i wyłożyć ciasno plasterkami jabłek w równych rzędach, jeden obok drugiego. Na nie wyłożyć piankę czekoladową i rozsmarować. Piec ok. 40 minut w temp. 180-190 stopni.
Komentarze