Jabłecznik z czekoladową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli ciasto, to z owocami - takie lubię najbardziej :) ten jabłecznik jest zupełnie inny niż wszystkie, gruba warstwa soczystych jabłek i czekoladowa pianka sprawiają że dosłownie rozpływa się w ustach :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Tortownica (25x25cm)

    Ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki
    125g margaryny
    2 czubate łyżeczki kakao
    4 żółtka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru

    Jabłka:
    1 kg jabłek
    4 łyżki pokruszonych herbatników

    Czekoladowa pianka:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń czekoladowy
    1/3 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę posiekać, dodać resztę podanych składników i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotować czekoladową piankę: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać olej i wymieszać do połączenia się składników.
  • 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
  • 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Spód wylepić schłodzonym ciastem. Na spód wysypać pokruszone herbatniki i wyłożyć ciasno plasterkami jabłek w równych rzędach, jeden obok drugiego. Na nie wyłożyć piankę czekoladową i rozsmarować. Piec ok. 40 minut w temp. 180-190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować