Jabłecznik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x40 cm.
Piec ok 30 min. w temp. 180 C
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, zalać 1 szkl. wody i ugotować.
Masę zdjąć z ognia, wsypać galaretki i wlać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szkl. wody. Odstawić do ostudzenia.
3.Polewa:
Wszystkie składniki podgrzać aż do rozpuszczenia.
4.Biszkopt przełożyć masą jabłkową, wierzch polać polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze