Jabłecznik w biszkopcie

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Moje córki go uwielbiają gdyż zawiera to co najbardziej lubią:biszkopt i galaretkę:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sok z pół cytryny

    Masa jabłkowa:
    ok 2 kg jabłek
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    1 łyżeczka żelatyny

    Polewa:
    60 g margaryny
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    1 łyżka kakao
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić, dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x40 cm.
    Piec ok 30 min. w temp. 180 C
    Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, zalać 1 szkl. wody i ugotować.
    Masę zdjąć z ognia, wsypać galaretki i wlać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szkl. wody. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki podgrzać aż do rozpuszczenia.
  • 4. Biszkopt przełożyć masą jabłkową, wierzch polać polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować