Jabłecznik , ten najdelikatniejszy ...

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyglądem przypomina małe puchate poduszeczki , smakuje jak najdelikatniejszy puch , rozpływający się w ustach niczym senne marzenie .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szklanki mąki

    250 g masła

    200 g waniliowego serka homogenizowanego

    2/3 szklanki cukru pudru

    2 opakowania cukru wanilinowego

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Dodatkowo:

    8 dużych, słodkich jabłek

    cynamon

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik , ten najdelikatniejszy ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

    Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części.

    Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście układamy jabłka (tak, jak jest pokazane na zdjęciu) i oprószamy je cynamonem.

    Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

    Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować