Jabłecznik przekładany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis mam od mamy, jabłecznik jest pyszniutki :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka 36x25 cm

    CIASTO:
    1/2 kg mąki,
    1/2 kostki margaryny,
    3 jajka,
    szklanka cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    kilka kropel dowolnego aromatu.

    MASA:
    2 kg jabłek,
    cynamon,
    2 cukry waniliowe.

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, kilka kropel aromatu i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować na wymiary blaszki, ciasto przełożyć do blachy i ponakłuwać widelcem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 - 20 min (ciasto powinno mieć złoty kolor). Z pozostałymi częściami ciasta postąpić analogicznie. Upieczone placki wystudzić na kratce.
  • 2. MASA:
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać cukry, cynamon do smaku i smażyć aż jabłka będą miękkie.
  • 3. PRZEŁOŻENIE:
    Na jeden placek ciasta wyłożyć połowę ciepłej masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem ciasta, wyłożyć pozostałe jabłka i przykryć trzecim plackiem ciasta. Odstawić w chłodne miejsce zawinięte w papier i obciążone np. deską do krojenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować