Jabłecznik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, kilka kropel aromatu i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować na wymiary blaszki, ciasto przełożyć do blachy i ponakłuwać widelcem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 - 20 min (ciasto powinno mieć złoty kolor). Z pozostałymi częściami ciasta postąpić analogicznie. Upieczone placki wystudzić na kratce.
2.MASA:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać cukry, cynamon do smaku i smażyć aż jabłka będą miękkie.
3.PRZEŁOŻENIE:
Na jeden placek ciasta wyłożyć połowę ciepłej masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem ciasta, wyłożyć pozostałe jabłka i przykryć trzecim plackiem ciasta. Odstawić w chłodne miejsce zawinięte w papier i obciążone np. deską do krojenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze